Varje dag är årets fattigaste helg

1872 skickades världens första direktreklam ut. Jag bläddrar i gårdagens post till frukosten. Tänker att det är NU jag faktiskt borde shoppa eftersom det är rea på rean överallt. Mitt ej reklam-klistermärke har lossnat igen.

Äter stora frukostar nu. Matlåda varje dag. Jag känner mig duktig som bara köpt snabbmat en gång hittills under köpstoppet, som inte längre dricker RedBull varje dag på jobbet utan vatten istället. Vatten är inte lika gott. Jag är tröttare nu.

Jag känner känner mig fånig som försöker spara pengar på så små saker. Zetas vita bönor i tetra är billigare än de i burk. Vita bönor ftån fabrikanter jag aldrig sett en tvreklam för är ännu billigare. Som om det skulle spela någon roll när jag har krediter med årsränta på 25%.

Mina vänner postar presenter till mig. Choklad, böcker om Proust och köpstopp, en kudde formad som Log Ladys vedträ. Min flickvän bjuder mig på restaurang. Jag blir så himla göad över såna saker.

I Gabriella Pichlers film ”Äta sova dö” har huvudrollen inga vänner som ger presenter, ingen partner som bjuder. Såg den härom dagen. Om jag sa upp mig skulle jag ha mer pengar i akassa än vad jag får ut i lön nu eftersom bi- och bensinkostnad skulle försvinna. Gabriella Pichlers huvudroll har ingen akassa. Hennes pappas läkare läxar upp dem när den sjuka pappan vill sjukskriva sig och få hjälp av försäkringskassan.

”Man får inte bli girig. Pengar är inte allt.”

Comments

  1. BB - 2016-01-25 @ 21:07

    Att köpa torra bönor på påse och sen blötlägga och koka själv är ännu billigare. Och jag får en viss kick av att göra det själv, det gör att jag känner mig väldigt husmoderlig och duktig fast det är så lätt. Det är lite mindre tungt att kånka hem också än burkar och förpackningar där man i princip betalar för (och bär hem) vattnet. Jag har alltid två-tre olika påsar hemma (vita bönor, röda bönor, svarta bönor, kikärter…) och varje lördag blötlägger jag 2,5 dl torra bönor över natten och kokar dem sen på söndagen. Det blir ungefär tre gånger så mycket när det kokat, så när de har svalnat så häller jag upp dem på tre glasburkar med kokvatten så att det täcker. En sätter jag in i kylen för rätt så omedelbar konsumtion och de övriga två i frysen. På så sätt har man alltid olika typer av bönor hemma. Jag tycker inte att det är fånigt att spara på små saker. Man måste börja någonstans ju, och många bäckar små… Har du läst en bok som heter ”In the Red” av Alexis Hall? Hon beskriver det år då hon gjorde samma sak som du, av precis samma skäl, dvs att hon överkonsumerat helt galet i flera år och satt sig i en fruktansvärd skuld. Du är inte den enda. Lycka till!

    • marcus - 2016-01-26 @ 19:54

      Bra böntips och boktips! Kommer ta båda tipsen till mig och de kommer garanterat dyka upp på bloggen! Stort tack för att du kommenterade och gav bra råd och pepp!

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *