Reglerna

Fick sms från min mamma: ”Kan du prata?”. Fick en kall känsla i kroppen. Har hon redan sett bloggen? Jag har mitt för- + efternamn som användarnamn på sociala medier och vet inte riktigt om hon följer mig någonstans. Hon vet att jag har dålig ekonomi, men jag vill inte att hon ska veta exakt hur dåligt det är, precis som jag inte vill att hon, eller andra närstående, ska veta hur mycket ångestproblematik jag har. Vi pratade bara om julhelgen tack och lov. Hon tyckte nya James Bond var lika värdelös som nya Godzilla. Jag berättade om dokumentärer om mord jag lyssnat på.

Gunilla Brodrej skriver tidigt i sin bok om reglerna för sitt shopstop. För att inte de första inläggen på min blogg ska bli långa manifest om allt jag tänker kring ämnet konsumtion/privatekonomi/prylbegär så ska jag försöka vara lite systematisk och börjar likadant som Brodrej. Här är hennes regler med mina överstrykningar och kommentarer under:

Tillåtet: Livsmedel, drivmedel och färdmedel samt, under restriktioner, underhåll och underhållning.

Livsmedel: Mat, dryck, krogbesök, fika.
Blir bara basic matlagning och matlåda.

Drivmedel: Bensin, olja, ved etc.
Jag bor i glesbygd och måste ha bil för att ta mig jobbet.

Färdmedel: SL-kort, tågbiljetter, flygbiljetter.
Eftersom min kärlek bor i en annan stad så kommer jag tillåta mig detta när jag kan.

Underhåll: Hårklippning. Skräddare och skomakare.
Går något sönder kommer jag försöka laga det själv. 

Underhållning: Bio, teater, museum och badinrättningar. Musiktjänster och filmtjänster på nätet.
Har nu sagt upp följande:

 • Netflix 99:-/mån
 • Storytel 169:-

Ska även säga upp:

 • Spotify 99:-/månad
 • HBO Nordic 128:-/månad.

Totalt: 495:-/månad eller 5940:-/år ska bort. Använder alla tjänster, ofta dessutom, så det känns jobbigt.

Förbjudet: Kläder, smink, hårfärg, accessoarer, inredningsprylar, elektronik, möbler, böcker, skivor och allt som egentligen är onödigt eftersom det antingen inte behövs eller går att ordna gratis.
För mig är egentligen ALLT som kostar pengar förbjudet. Brodrej och jag har helt olika ingångar i våra köpstopp. Hon har råd, rent privatekonomiskt, att fortsätta som hon gör, det har inte jag. Jag förlorar pengar varje dag jag är skuldsatt av gamla krediter. Däremot vill hon sluta konsumera, det vill egentligen inte jag, jag måste.

Bestraffning vid överträdelse: Jag har inte tänkt ut någon, men jag antar att det blir skammen.
Skammen ja, men även detta med ränta på ränta-effekten och hot om inkasso och kronofogde är ju lite av ett avskräckande straff.

Comments

 1. Metta - 2016-01-01 @ 19:41

  Låter bra ju! SVT Play har ju massor med bra grejer och radio är trevligt att lyssna på, speciellt radioföljetången! Hoppas att du har ett bibliotek i närheten när egna bokhyllan inte räcker till. Det finns mer gratisnöjen än man tror.

  • admin - 2016-01-02 @ 21:19

   Jo det finns ju alternativ. Bor ju nära bibliotekens huvudstad Borås! Och jag har ju faktiskt en del böcker hemma också..

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *