Mentalt utcheckad

Jag vaknar 4. Sitter och mailar kundtjänster som inte läser mailen utan klistrar in standardsvar.

Ebays kundtjänst säger ”I get where you’re coming from” men föreslår att jag ska göra exakt det jag redan gjort, starta ett ärende. Klistrar in lathund på hur jag ska ansöka om ebay buyer protection.  Jag mailar tillbaka, får svar att jag ska ringa istället och klistrar in guide på hur jag ska hitta rätt nummer. Köpte en limiterad utgåva av magasinet ”Fantastic man” för 500 kr som skulle vara i nyskick men som var skadad och som jag försökt byta sen december.

Kyle Maclachlan gråter i polotröja på det röda omslaget.

En vikskada på omslaget ger mig så mycket ångest att jag vill gråta. Det är pinsamt att ha sån relation till saker. Allt jag köper måste vara perfekt. Annars mår jag dåligt.

Jag skickar in ännu ett bestridande av en faktura till Svea ekonomi som jag har en kredit på drygt 16 000 kr hos. Jag skickar in bestridanden eftersom jag anser mig blivit lurad på ett bilköp för mer än ett år sen.

Istället för att släppa det och betala läser jag i dagar och nätter när jag får tid över allt jag kan hitta om konsumenträtt. Till sist hittar jag kreditkonsumentlagen som ger mig rätt att reklamera köp även till kreditgivaren och inte bara säljaren. Jag bestrider, de svarar inte. Skickar vidare till inkasso, jag bestrider, de avvaktar. Inget händer.

Det står en bil utanför mitt kök som inte längre startar.

Jag har själv suttit i kundtjänst. Det hjälper att vara trevlig i kontakten. Det vet jag. Men det är så otroligt svårt när människor inte svarar ens. När det gäller min ekonomi. Samtidigt: det går inte att vinna mot någon som inte bryr sig.

På jobbet är det en tillgång att läsa igenom allt, reklamera leveranser, inte acceptera kundtjänster som försöker slingra sig. Läsa på. Privat är det bara ett stort hål av rättshaveristiska känslor som jag skäms för men inte kan släppa.

Detta att ständigt söka auktoritära sammanhang och försöka få rätt, vinna, överbevisa. Det har varit lärare förut. Nu är det tydligen företag. Är det min relation till min pappa jag försöker reproducera? Säkert. Det är alldeles för klyschigt för att ens orka tänka på.

Får kundklubbs-sms från Clas Ohlson, de säljer tapeter nu. Avregistrerar. Får Taschens nyhetsbrev. Leonardo DiCaprio har gett en bok om Hieronymus Bosch till påven.

For some, Hieronymus Bosch is the original heavy-metal artist. For others, he was member of a secret, heretical sect of nudists. For Leonardo DiCaprio, Bosch was the perfect gift for Pope Francis, presenting His Holiness with TASCHEN’s Hieronymus Bosch monograph at a private audience at the Vatican on January 28.

Givetvis får inte bilder på människor användas i reklam utan de avporträtterades tillstånd. Får Leo betalt av Taschen? Får påven?

Den tidigare påven Benedict XVI hade handgjorda röda skor från Prada. Det har inte den nya.

Får det sjunde mailet från ebay. De har klistrat in samma standardsvar igen. Det är en smart teknik. Snart kommer jag tröttna på att skriva samma sak om och om igen. Långa ärenden vill ingen ha när effektivitet mäts.

Läste Roland Paulsens ”Vi bara lyder”. Den är bra. Inte lika bra som Barbara Ehrenreichs två böcker om arbetsmarknaden men fortfarande väldigt bra. Hans tankar om fas 3 var en ahaupplevelse. Mot slutet av boken refererar han till Gallupundersökning som 2013 visat att majoriteten ”checkat ut” mentalt från sina jobb. 24% är ”direkt fientligt inställda till sina jobb”.

Det känns lite tröstande att lämna mailkonversationer från såna stackars människor på billigt inredda kundtjänster världen över. Varje mail jag får och skickar är en tung känsla i bröstet. Jag hoppas jag är klar med sånt här snart.

Comments

  1. Malin - 2016-02-11 @ 17:06

    Det var bara ett rykte att Påve Benedict XVI hade skor från Prada. De var gjorda av en skomakare i Vatikanen. ☺ Gillar verkligen din nya blogg.

    • marcus - 2016-02-12 @ 20:07

      Äsch vad synd, för bra för att vara sant alltså. Men hans konkurrent bär väl ändå Prada på riktigt?

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *