Marketing automation

Bokar tågbiljetter till möte i Stockholm. MTR är billigast. Svårt att låta bli att inte köpa förstaklassbiljetter som tröst för att jag fick avslag för mitt bolånelöfte av både SBAB och ICA. Jag skulle ha sänkt mina månadsutgifter med nästan 3000 kr. Ändå anser deras kalkylverktyg på internet inte att jag skulle klara av det. Eftersom jag bor någonstans nu och klarar det bör jag logiskt sett klara av en sänkning av kostnaden kan jag som lekman tycka. Jag går runt och är arg. Tittar på ”mitt” hus på hemnet igen.

Jag ska försöka boka in ett gammaldags bankmöte. Om inte annat så för att ta reda på hur ett sånt avslag motiveras och ha något att skriva om här. Jag trodde jag hade den gyllene biljetten – en fast anställning. Eller som det rent tekniskt/hotfullt heter: tillsvidare.

Vill bara lägga mig ner och gråta, började nästan gråta på telefon med H idag. Jag är på halv dos på mina mediciner fortfarande men ska snart trappa ner ytterligare. Är det jag som kommer fram nu. Eller är det jag som försvinner bort och depressionen som tar över. Jag vet inte varför det är så viktigt att trappa ner egentligen. Ändå vill jag.

Grannarna ville att jag skulle stå på ett bredbandsabonnemang åt dem men nu vill de inte längre det så jag ska åka tillbaka med routern imorgon. Jag köpte några gamla nummer av magasinet Sex en svag kväll. Inga stora summor alls men varje litet bakslag får mig att må dåligt. Jag har inte köpt ett klädesplagg på elva månader. Alla mina favoritparfymer är slut så jag doftar inte som jag. Jag känner mig ful hela tiden. Jag orkar inte lägga upp saker på tradera.

Datorn på Larssons Livs i Sexdrega slogs ut av åskan så inga paket gick att skickas eller hämtas. Lyckades hålla mig från att köpa pizza fastän jag var jättehungrig. Höll mig från att köpa tidningar på pressbyrån i Borås. Från att köpa en ny mobil när jag var inne i Göteborg. Från att gå in och köpa kläder i någon butik. Orkade inte ens gå in på NK fastän jag vet att jag blir glad av det. Kom på när jag kommit hem att jag åtminstone borde gått in och hämtat en julkatalog. Jag fortsätter klicka mig vidare till kassan i nätbutiker men jag stänger ner flikarna innan jag fyllt i kortuppgifterna. Får mail efter några timmar. Det kallas marketing automation och är du inloggad på ett kundkonto eller nappat på ett nyhetsbrev och klickar dig runt är det rätt stor sannolikhet att du kommer få en rabattkod eller åtminstone en påminnelse inom en snar framtid ifall ett köp avbryts eller om du bara lämnar sidan utan att ha klickat ner något i varukorgen. Jag har läst in mig på olika verktyg för CRM – custom relations management – och marketing automation-tjänster som går att implementera i webbutiker eftersom jag eventuellt ska hjälpa frilanskund med detta.

Jag skriver implementera därför att alla som håller på med sånt här älskar att använda såna ord.

Förenklat så är alla som är inne i en butik en potentiell kund, dessa kallas leads. Målet är att ”konvertera” dessa, det vill säga att få dem att köpa. Att använda ord som tidigare varit förknippade med religion är för mycket Adbusters till och med för Adbusters. Det är en dålig satirteckning där kapitalisten är en gris i cylinderhatt och monokel.

Den prismedvetna shopparen kan lura ett system med en marketing automation-funktion inbyggd genom att lägga sina varor i kassan och sedan bara lämna sidan. Eller helt enkelt att återkomma väldigt ofta till den produkt du vill ha och sedan lämna sidan. Är det en stor webbutik så är chansen stor att det kommer dyka upp några procents rabatt inom kort i mailkorgen eller någon form av kombinationserbjudande.

Att veta hur något fungerar och ändå gå på det. Nästan som terapi, lära sig hur ens psyke fungerar och kanske till och med varför men sen ändå fortsätta med allt det dåliga.

Maria Crofts skriver idag i DN om hur CSN-lån påverkas av den låga räntan. Hon beskriver vikten av att betala av andra lån före eftersom det är så bra villkor hos CSN jämfört med andra. Och så skriver hon detta:

”Men tänk på att du först måste spara ihop en buffert för oförutsedda utgifter. Bor du i hyreslägenhet behöver du ha pengar på ett sparkonto så att du kan betala minst två månaders utgifter.”

Ingen förklaring, inga argument. Jag har aldrig haft en buffert i hela mitt liv.

 

 

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *