Jag minns alla mina extrajobb och hur de brukade tära på mig

 

Sitter och försöker lära mig lite excel. Visar sig att jag aldrig förstått hur ränta fungerar. På det kreditkort där jag har värst ränta är jag skyldig drygt 18 000 kr. Om jag betalar av i den takt jag nu betalar kommer jag betala dels vad jag är skyldig nu såklart men också drygt 17 000 kr i ränta. S, som jobbar med ekonomi, hjälper mig att göra ett dokument över några av skulderna. Säger att det är svårt att förstå kreditbolagens sätt att formulera sig kring ränta. Och då jobbar ändå S med ekonomi. Känner mig ändå dum som hade MVG i matte alltid alltid och inte ens fattar det mest basala. S har tålamod med mig. S som hjälpte mig att få sänkt månadsbelopp på CSN och skickar doftljus och böcker till mig.

Fick ingen ny faktura från CSN efter att jag fått beslutet om sänkt månadskostnad och nu har jag en påminnelseavgift på 450 kr. Fan.

Såg även att provveckorna i ljudboksappen Bookbeat övergått till abonnemang för 169 kronor/månad. Fan.

Jag slösar till och med bort pengar omedvetet. Har givetvis skrivit långa mail till kundtjänster och hoppas jag får tillbaka pengarna. Mitt gamla köpbeteende gör sig påmint fortfarande i dagliga traderasurfningar och jag får sitta på kvällarna vid datorn och rädda det som räddas kan av utgifter jag samlat på mig genom att lägga upp egna annonser istället för att buda hem saker. Jag behöver verkligen inte nya utgifter som dyker upp nu även om de är relativt små mot hur jag slösat förr.

Jag fick dock ett extrajobb igår som kommer ge typ 1400 kr efter skatt! Som jag dessutom tycker är roligt. Och som betalar i förskott!

Tänker direkt att jag måste akta mig. Varje gång jag fått ett nytt jobb, ett stipendium eller bara en oväntat högre inkomst någon månad har det alltid slutat med att jag skuldsatt mig. Jag har höjt kreditutrymmet på mina kort, handlat på kredit, köpt presenter, spelat bort pengar, rest nånstans.

Dostojevskijs tunnaste bok ”Spelaren” handlar om hans eget spelberoende och skrevs för att täcka upp en skuld han dragit på sig när han spelat. Skulder som alltid börjat med en vinst.

Från wikipedia:

”[… ]he played at Baden-Baden, Homburg, and Saxon-les-Bains frequently, often beginning by winning a small amount of money and losing far more in the end.”

Om han inte levererade manuset i tid skulle mannen han var skyldig pengar få rättigheterna till alla Dostojevskijs verk och intäkterna från dessa under de kommande nio åren.

Spelaren, alltså huvudkaraktären Alexei Ivanovich, och Dostojevskij själv, spelade, precis som jag, helst på roulette. Mer om min kärlek till roulette i kommande inlägg.

När jag pluggade hade jag F-skatt och gjorde hemsidor och bildbehandling och tog fotografier åt företag och folk i kulturvärlden som behövde nån som kunde jobba extra billigt. Det längsta jag väntade på betalning efter utfört arbete var ett drygt år: en skådespelare som hade ena affärsidén efter den andra som jag gjorde hemsidor till, formgav logotyper till, gjorde flashanimationer till, redigerade webbutik till, airbrushade porträtt med ålderstecken till. Jag skickade inte ut några påminnelseavgifter på 450 kr. Det borde jag gjort men han var trevlig och jag var konflikträdd.

Skådespelaren berättade att han tackat nej till att göra rösten i en reklamfilm för öl. Minns inte om det var Tuborg eller Carlsberg nu. Han ville inte få sin röst förknippad med reklam även om det gällde 60 000 kr i arvode för en dags jobb. Är det människor med integritet eller bara sparade pengar som kan göra så?

Jag skulle fan så mycket hellre ha gjort reklam för öl än jobbat natt på 7-Eleven på avenyn i Göteborg. En tjej fick sparken där för att hon suttit i butiken på lunchen vid de höga diskarna mot fönstret där kunderna sitter och inte nere i den fönsterlösa källaren bland allt lösgodis. En kille som försökt sno 500 kronor ur kassan fick en chans till. Han behövde starka killar som kunde försvara butiken mot rån. Oklart vad han skulle med mina indieöverarmar till.

Om jag hade fått en krona för varje bögskämt på biltvätten jag jobbade på i över ett år hade jag också kunnat tacka nej till ölreklam. Jag blev utskälld en gång när jag inte ville ta extrapass på min flickväns födelsedag. På kontoret hade de satt en övervakningskamera så att platschefen kunde logga in där och kolla så att vi inte satt och surfade på datorn eller läste tidningen när vi inte hade kunder. En gång flög en skata in i garageporten till biltvätten och blev förlamad. Låg och blinkade skrämt och kippade efter andan. Jag bar ut den i skogen med en spade men gick ut och hämtade den igen efter en kvart eftersom jag fick sån ångest. Övertalade en av kunderna att köra den till en räddningscentral för fåglar mot att han fick tvätta på det dyraste programmet gratis. Satte in 500 kr på deras konto sen men vet inte om den klarade sig. På telefon hade de sagt att de kan bli chockade och att det inte är säkert att det är en fysisk skada. Hade fågelns inskrivningsnummer på en lapp i plånboken aslänge innan jag slängde den i soptunnan på jobbet bredvid alla varningstrianglade behållare med avfettningsmedel.

Ett fotogalleri i Stockholm ville ha en hemsida, jag gjorde en hemsida de blev nöjda med. Ägaren la upp facebookbilder på familjen i sitt vackra hus på Lidingö men tog månader på sig att betala en faktura på ett par tusen till mig. Ville ha fler och fler ändringar under tiden. Att behöva vara trevliga i telefonkonferenser mot såna bara för att få göra deras jävla läxhjälpshemsida sen. Det känns så långt bort nu att jag skulle orka vara så trevlig. Då var jag inte ens skuldsatt. Vad skulle jag med extrapengarna till? Är så glad att kunna ha jobb och extrajobb jag inte hatar nu, med arbetsgivare som behandlar en bra.

Ber om ursäkt för att jag blev Kay Pollak här på slutet. Imorgon blir det mer ångest igen.

Comments

 1. Emeli - 2016-03-12 @ 18:51

  Jag älskar att du har en egen blogg igen och jag älskar hur du skriver och jag känner igen mig så mycket i det här med köpbeteende.
  Men jag vill samtidigt säga att jag känner med dig. Fy fan vad jobbigt det är med skulder och den där räntan som man inte ens vill tänka på. Jag tycker du är fantastiskt stark som försöker göra något. Hoppas det lönar sig!

  • marcus - 2016-03-15 @ 21:04

   Tack Emeli! Jag hoppas att det kommer vara värt att fortsätta läsa. Hjälper mig mycket att få skriva av mig lite här. Kommer nog skriva mycket om just köpbeteende framöver!

 2. Camilla - 2016-03-12 @ 21:05

  Du skriver så bra Marcus, det verkar vara väldigt jobbigt med skulder. Jag hade lätt kunnat hamna där också eftersom jag fortfarande pluggar, nu utan studiemedel, och jobbade för mycket förut, jag orkar inte längre med 200 % men tänkte inte sådär jättemycket på att spara. Men jag hade tur. Jag hoppas du klarar det här, hejar och tänker på dig!

  • marcus - 2016-03-29 @ 15:54

   Tack Camilla! Ursäkta sent svar. Det är väl ganska rimligt att inte orka 200%. Jag orkar inte ens 100% ju. Tycker det känns skönt att du inte ”orkar” längre. Jag tror nog det kan gå ett tag, till och med länge. Men på sikt är det nog inte bra för någon att göra så.

   Apropå tidigare kommentar på pensionsinlägget så går det att ta ut tjänstepension tidigare under vissa villkor. Dess villkor uppfyller jag men det är inte helt lätt att få reda på vem jag ska be om mina pengar ifrån. Jag vet vart de är men inte vem jag ska maila för att få tillgång till dem just nu.

 3. Camilla - 2016-03-12 @ 21:07

  Och så surt det känns att ha jobbat gratis under långa perioder, men också att behövt ha jobb där man blev utskälld av chefen för att man fick lön.

 4. Birgitta - 2016-03-15 @ 15:19

  Men grattis och hurra för att du lyckades häva bilköpet! Har tänkt skriva det tidigare, men det har inte blivit av. Kan det genombrottet tillsammans med det nya extrajobbet kanske leda till att du kan betala tillbaka den otäcka krediten lite snabbare? Surt att behöva använda nya, roliga pengar till såna saker förstås; men om du till exempel bestämde dig för att 400 kr får gå till något roligt varje månad och 1000 till ”den otäcka krediten”, så skulle det ju på ett år innebära att du hinkade in 12000 kr mer än beräknat på den. Det måste ju göra skillnad? Både på så sätt att du blir av med den snabbare och att den totala summa du betalar i ränta därmed blir lägre? Eller är det jag som tänker fel nu?

  • marcus - 2016-03-29 @ 15:56

   Tack! Detta med extrajobbet var dock ett engångsarvode för ett enda uppdrag. De pengarna är redan insatta i kreditsystemet men tack och lov var det ett roligt jobb så det är kul att hålla med det även om jag bara såg pengarna vända på mitt konto innan de for.

 5. BB - 2016-03-29 @ 18:35

  Aj då! Trodde det var en stadig grej som skulle inbringa en summa varje månad. :-( Då gjorde jag ju bara saker värre med min klämkäcka kommentar. Ursäkta!

  • marcus - 2016-03-29 @ 18:39

   Verkligen ingen fara! Kul att du engagerar dig bara ju. Jag hoppas att detta jobb kan ge en öppning till fler liknande uppdrag ju.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *