Ett hus av bensin

Jag lägger nästan drygt 30 000 kr på bensin och bilservice varje år eftersom jag måste bilpendla till jobbet. En del av det kan jag få tillbaka på genom avdrag i deklarationen men det är fortfarande mycket pengar. Förutom pengarna så lägger jag ca. 2 timmar varje dag, 10 timmar i veckan, 40 timmar i månaden på att sitta i bilen på samma motorväg om och om igen.

Lyssnade på podden Cykla i P1. Det låter äckelhurtigt men jag blev superinspirerad av det programmet. Inte främst till att cykla men till att ställa om mitt bilpendlande som bara är ett nödvändigt ont. Skulle jag kunna bo lika bra som jag bor nu fast närmre jobbet? Ju mer glesbygd desto bättre och såna platser är det inte så hård konkurrens om. Vanligtvis har de flyttar jag gjort varit kniven mot strupen. Ett kontrakt har gått ut, en utbildning har krävt flytt, ett jobb som finns på annan ort, en separation. Och så vidare.

Med tanke på att min ekonomi är usel så ser det väl inte så ljust ut på köpfronten men det hindrade mig inte från att sätta igång med hemnet-surfande. Jag upphör inte att fascineras av de olika bankernas lånekalkyls-verktyg på sina hemsidor. Jag kan sitta med dem i timmar och roa mig men bundna och obundna räntor.

Jag skulle kunna ha samma boendekostnad som jag har idag men bo i hus om jag la bensinpengarna på boende istället. Sätta in en kattlucka till Dylan. Fråga min vän M om hon kan tänka sig att göra en väggmålning åt mig. Ha ett piano.

Det finns nästan inget som gör mig så hoppfull som när jag sitter med miniräknaren i telefonen och räknar ut vad jag skulle kunna spara genom att förändra saker. Det är det närmsta en shoppingkick jag kommit sen jag påbörjade mitt köpstoppsår.

Lägger in bevakningar på bostadssidor. I juni kommer förmodligen slutskattebeskedet. Då kommer det bli offentligt att min senaste årsinkomst var 222 871 kr. Så mycket har jag aldrig tjänat tidigare år. Jag får ut cirka 13 000 kr per månad (nedslående fakta: samma siffra betalade jag bort i ränta på smslån och krediter förra året) varav ungefär 4500 kr går till bil och bensin så efter de utgifterna har jag kvar mindre än när jag hade studielån men so what, det ser i alla fall mycket bättre ut i papperen än vad det någonsin gjort för mig så i sommar ska jag kolla om jag kan få lånelöfte.

Är det något som det är värt att bryta köpstoppet för så är det väl ändå ett litet fallfärdigt men charmigt hus på landsbygden? Under tiden letar jag hyresrätter nära Landvetter flygplats men långt från civilisationen. Säg till om ni vet nåt!

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *