Bok

Köpstoppsbloggen ska bli bok. Jag har skrivit på ett kontrakt men det känns ändå inte som på riktigt. Tänker att någon kommer ångra sig, att något kommer hända. Men det är väl bara sån jag är. Till hösten är det tänkt att den ska ges ut. Arbetsnamn: ”Jag har inte råd”. En mening som jag aldrig sagt till någon förrän efter att jag började skriva här. Och kanske inte riktigt förstått heller. Vet faktiskt inte om jag förstått den än. I en värld av ändliga resurser och tillgångar verkar det finnas oändligt med sätt att skuldsätta sig på, oändligt med skuld. Brist på tillgångar är inte en brist på tillgång till saker, det fuckar upp hjärnan på vissa av oss.

Jag håller fortfarande på att betala av lån. 2016 blev året då jag tjänade mer än jag någonsin gjort, strax över genomsnittssvensken, men jag har flera år av skulder kvar. Nu är jag uppsagd, har bara kvar några få frilansgrejer.

På sidan av bloggen har jag skrivit dagbok för hand när jag inte orkat sitta vid datorn, de texterna håller jag nu på att renskriva. Jag gör utkast till omslaget, säljtext.

S frågade mig om jag kommer fortsätta med köpstoppet och bloggen efter att året är klart. Att det är lite synd att inte få veta vad som händer sen. Jag känner också så, det är en sak att leva med det och något annat att skriva om det. Det känns som att jag alltid kommer fortsätta med köpstoppet men vet inte om jag kommer skriva om det.

Allt känns dyrare nu efter det här året. Jag har köpt några begagnade böcker efter årsskiftet, second hand-jeans för nån hundralapp eftersom mina gått sönder. Jag går in oftare på nätbutiker efter årsskiftet men har hittills bara köpt en skiva av Säkert! Röd vinyl. Den kändes jättedyr men det var det värt. För 2 år sen hade jag köpt den i svart vinyl och genomskinlig vinyl och röd vinyl. Alla sorter, bara för att samla. Är så nära att bara börja igen med allt dåligt beteende men lyckas hålla mig ifrån att dra igång allt igen. J delade en länk om shoppingresornas negativa påverkan på klimatet, det känns så långt bort nu. Känner mig inte avgiftad på det sättet att suget, begäret, är borta. Eller snarare: det kommer hela tiden ett nytt. Och snarare är det väl så att jag vet att det inte är någon idé just därför. Men det låter flåshurtigt, jag är rädd för att boken blir tråkig, att jag inte hade större bakslag som gjort sig bra i text, att jag förut tjänat så lite att excesserna jag ägnat mig åt inte låter så extrema för den som har en normal inkomst. Varför skulle någon vilja köpa en bok om en relativt fattig kulturarbetare som hänger på tradera lite för mycket.

Min sista dag i bokhandeln har passerat. Jag var trött, flygplatsen var tom, det kändes inte speciellt mycket. Jag har bestämt mig för att flytta norrut, hem, i alla fall testa ett tag. Får låna ett hus av en nära vän, betala de löpande kostnaderna bara. Jag är oändligt tacksam för det. Tror inte jag vågat fråga om det inte varit för köpstoppsåret, att våga be om lite hjälp är det värsta som finns, men bra när jag väl vågat.

Först på prov i tre månader och sen ett år om jag vill det. Min farfar dog förra veckan. Jag tycker det är svårt att prata om det. Har inte ens sagt till alla än för jag vet inte vad jag ska säga. Det känns extra bra att flytta upp just därför, att vara nära den släkt som finns kvar, göra något konkret istället för prat. Varje dag tänder jag ljus hemma med tändstickor från hans gamla tändsticksasksamling som jag fick när jag var liten. Jag kommer kunna tända ljus varje dag i flera år med den samlingen.

Jag har lärt mig leva mycket billigare under året som gått. Det kommer jag vara tvungen att fortsätta göra om jag ska kunna bo i Norrbotten. Det blir ett inbyggt yttre krav på mig för att kunna leva som jag vill, lite som den här bloggen fungerat. Det har varit väldigt fint att få stöd av er som läst. Att ni både bidragit med hejarklack, uppmuntran och väldigt mycket kunskap om saker jag skrivit om. Vet inte om jag kommer skriva mer här, kanske att jag skriver lite om processen med boken men jag vet inte hur intressant det är att läsa om. Ni som är intresserade av den biten kan kolla in lite då och då så kanske jag lägger upp något framöver om jag får feeling. Om du som läser detta är intresserad av att få en påminnelse när boken finns utgiven i höst så kan du fylla i din mailadress här. Jag ska försöka göra något lite extra för er som följt bloggen. Kanske att jag gör printar på några av bilderna eller så. Men oavsett om vi hörs igen eller inte:

Tack!

Comments

 1. Emeli - 2017-02-20 @ 20:19

  Så glad över boken.
  Vad tråkigt med din farfar, kramar.

 2. Lisa - 2017-02-20 @ 20:34

  Så bra med bok! Du skriver så himla bra, och det är så bra att du delar med dig. Ser fram emot boken.

  Tråkigt med din farfar!

 3. Birgitta - 2017-02-21 @ 15:59

  Tack för en intressant blogg, grattis till bokkontraktet och lycka till i framtiden!

 4. /carina - 2017-02-22 @ 20:37

  Grattis till bokkontraktet! Lycka till med flytten, hoppas att det kommer att kännas rätt. Sorgligt med din farfar.

 5. Jenny - 2017-02-23 @ 07:27

  Jag har exakt samma känsla angående mitt nya jobb som du har om boken, trots att kontrakt är skrivet känns det som om det blir de kommer ringa och ångra sig om anställningen vilken dag som helst, haha.

  Beklagar sorgen min vän! Kram

 6. DDT - 2017-02-23 @ 10:20

  Kul med boken. Grattis! Tråkigt med bloggen. Kommer att sakna den, men får väl läsa boken istället.

 7. Byråkrat - 2017-03-06 @ 21:34

  Grattis till bokkontrakt, men mest grattis till att du orkar kämpa vidare och att det hela verkar fortsätta gå åt rätt håll.

 8. Håkan Liden - 2017-09-18 @ 15:50

  Hejsan jag har bestält boken ser fram att läsa den
  Jag har ingen koll på min eknomi Med vänlig hälsning Håkan

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *