Beräknad genomsnittlig livslängd

image

image

Blev positivt överraskad. Bara 34 år kvar nu.

Comments

 1. Emeli - 2016-03-11 @ 15:22

  En annan fundering jag haft: ifall jag beräknar dö vid 70 – kan jag få få ut mer de åren (64-70)? Man vill ju ha sin del.

  • marcus - 2016-03-12 @ 16:51

   Nu är jag ju superny på det här med pensioner men mot en avgift kan du väl ta ut hela tjänstepensionen som klumpsumma efter 55-60 nånstans mot en avgift och eventuellt privat sparande. Hur har du kommit fram till just 70 i dina uträkningar?

 2. Emeli - 2016-03-12 @ 18:42

  Men shit vad du kan. Men inte förrän efter 55-60 alltså ….
  70 är ett fritt tal. Egentligen kan jag tänka mig få mima pengar, använda upp dem och sen dö. Jag ser verkligen inte fram emot livet som pensionär.

 3. Camilla - 2016-03-12 @ 20:56

  Det där med pension hinner ju ändras innan vi går i pension men i dagsläget gäller att man inte får ta ut sin allmänna pension i snabbare takt, däremot behöver man inte ta ut hela beloppet, om man exempelvis jobbar samtidigt. Däremot kan man ha ett efterlevandeskydd både på den, tjänstepensionen och det privata pensionssparandet så att pengarna istället betalas ut till de efterlevande (barn, makar, sambor, före detta makar) om man dör. Då sänks det månatliga pensionsbeloppet eftersom att pensionen troligtvis kommer att betalas ut under en längre tid än den annars skulle ha gjort och man får inte heller del av den ökning som kommer genom pengar från avlidna sparare.

  Tjänstepensionen kan man däremot ta ut i snabbare tempo och innan man går i pension. Om man nu skulle känna att man har så mycket allmän pension att man klarar sig och vill förgylla några tidiga år av pensionen.

  Ja, jag jobbade för några år sen åt ett pensionsbolag.

 4. Camilla - 2016-03-12 @ 21:01

  Och det är ingen avgift på att ta ut sparandet i förtid men det blir ju lägre avkastning på sparandet eftersom det börjar tas ut tidigare. (OBS att jag kan ha fel). Och tidigast ålder att börja ta ut tjänstepension och även privat pensionssparande är 55 år, hur snabbt man kan ta ut det då är lite olika. Snabbast är på 5 år, men om man har under en viss summa får man allt på en gång.

 5. Emeli - 2016-03-14 @ 19:15

  Jag är äckligt oinsatt i det där men nu har jag anledning att kolla upp – exakt vad jag kan få på 55-årsdagen.

  • marcus - 2016-04-07 @ 09:28

   Har nu gett upp tjänstepensionen efter femtielva mail. Sammanfattningsvis: om din tjänstepension heter något krångligt med kombinationer och siffror, som i mitt fall ”ITP1”, så är det inte du som äger pensionen utan de som förhandlat fram avtalspensionen. Det verkar omöjligt att få dem att göra ett så kallat återtag och skriva över den på den som är förmånstagare. Heter din tjänstepension något annat, typ ett namn eller ett ord, så är det högre sannolikhet att det inte är en avtalspension och då är det bara att plocka ut!

 6. Camilla - 2016-04-07 @ 09:39

  Ja, alltså så funkar all tjänstepension. Man får, möjligtvis med något undantag, ta ut den först när man närmar sig pensionsåldern, om det då är ett litet belopp, typ något prisbasbelopp betalas det ut som en klumpsumma, annars som månadsutbetalningar. Inte ens om man har minus på kontot eller är döende går det att få den i ung ålder och det är för att avtalen är skrivna så att de enbart ska betalas ut som pension. Det gäller även om man har ett privat pensionssparande.

  • marcus - 2016-04-07 @ 15:30

   Nej så fungerar inte alls all tjänstepension. Ickeavtalad tjänstepension får tas ut vid vilken ålder som helst om summan som återköps är under ett prisbasbelopp. Och såna konton är det många som sitter på. När du skriver ”möjligtvis med något undantag” så är det ju exakt detta jag haft så svårt för när jag talar med folk som jobbar med pension: väldigt få som jobbar med att kommunicera med kunder känner till reglerna och/eller kan eller vill inte förklara varför det är som det är. För oss som har en jättedålig ekonomi räcker det liksom inte att få veta: ”i stort sett finns det inga undantag” eller ”det brukar vara svårt att få ut tjänstepension”. Det är liksom ett ickesvar för mig. Många börjar dessutom med att säga nej: sen läser jag upp lagstiftning och regler och frågar vad de grundar sina utlåtanden på och då blir jag hänvisad vidare eftersom de inte vet varför de sagt som de gör. Hatar att behöva bli en så jobbig person på folk som sitter och läser paragrafer men jag tycker att det borde vara ett enklare och tydligare system så att åtminstone de som jobbar med det förstår varför de säger som de gör till kunder.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *