Alice B

Artisten Alice B intervjuas i GP och berättar om hur hon inte fick en krona betalt för att vara förband till Håkan Hellströms spelning på Ullevi.

Snabb googling, senaste årsrapporten från bolagen visar att Live Nation hade 230 miljoner kr i tillgångar, Hellströms bolag 46,2 miljoner kr i tillgångar.

Intervjun i GP:

Vadå, fick du inget betalt?
– Nej, inte ett öre. Verkligen ingenting. Jag, Freddie och trollkarlen (Wadling och Carl-Einar Häckner) fick dela på en back öl. That’s it. 

Hon hade inte råd att köpa fotoboken om spelningen som hon var med i. Fick den inte skickad till sig heller.

För flera år sen jobbade jag som frilans United Stage som också är ett bokningsbolag, om än mindre än Live Nation. Jag gjorde PR-arbete för en turné åt dem. Jag ville verkligen visa mig duktig, var tillgänglig hela tiden. Bokade in, bokade om, tiggde taxi från radiokanaler åt artisterna, skrev upp folk på listor trots att de var ute i sista minuten. Fixade. Donade. Kvällar och helger och allt sånt.

De var väldigt nöjda med mig. Erbjöd mig mer jobb. Fem mindre turnéer till. Edda Magnason och Icona Pop bland annat. Jag föreslog 2500 kr per turné. Ungefär 2 veckors heltid räknade jag med. Räknar en med åttatimmarsdagar skulle jag få ut kring 30 kr per timme och då tillkommer sociala avgifter och mina kostnader som ska dras bort från det. Jag var glad för att få chansen, tacksam, ”få in en fot”, allt sånt där. Så jag la mig lågt för att att kunna få chansen att göra fler, bättre betalda, jobb senare. Har fortfarande kvar svarsmailet:

Så här, 2500 låter rimligt för den mängden jobb som en hel turné innebär. 

Dock är det jag har ute i vår mindre akter som kanske kommer göra 3-5 spelningar var. Alltså ungefär en hel turné tillsammans. Så då får vi justera priset efter det, blir inte så mkt slantar över när man gör så få gig.

Men vi kan nog komma överens så att alla blir nöjda.

Efter lite mailande om akterna och jobbet skrev jag ett svarsmail:

Det låter jätteroligt men jag måste tyvärr tacka nej till den här vändan med spelningar. Har varit tvungen att ta ett extrajobb på posten och har helt enkelt inte tiden just nu.

Jag vill inte göra ett halvhjärtat arbete med de här turnéerna så då känns det ärligare att stå över.

Skulle hemskt gärna jobba med dig i framtiden så jag hoppas att jag inte bränner alla broar nu och kanske kan bli tillfrågad i framtiden

Vad jag menade var att jag inte hade råd. Jag cyklade runt i Lerum för Bring Citymail under några vintermånader. Det var svårt att dela ut post när det blev mörkt. Distrikten var stora och ojämna, svetten från uppförsbackarna kylde ner mig i villaområdena då jag inte lämnade cykeln. Jag var alltid sist in på sorteringen efter rundan. Jag körde omkull flera gånger i början när jag fick ha vespa eftersom den inte hade vinterdäck. Hundratals räkningar och reklamblad som spred ut sig i grusig snö. De tunga svarta lådorna som jag sprättade bort buntbanden från där de stod i någon driva och väntade på mig längs rundan. Inga bilar som stannade fast de såg att jag körde omkull.

Jag hade inte gps på mobilen och det kändes som oändlig tid att hitta tillbaka till rundan när jag cyklade fel.

Sa upp mig på sms efter ett tag. Skrev att jag inte klarade av det. Ångrade att jag tackat nej till United Stage men klarade inte av stressen i att jobba för någon som inte ens kan ge ett klart besked om vad jag kommer få för lön.

Några år senare fick Icona Pop en hit med ”I love it”. Några år senare fick Edda Magnason rollen som Monica Zetterlund.

Jag fick aldrig något svar på mitt mail. De som inte ställer upp för liten eller ingen betalning kommer inte vidare. De får cykla runt i Lerum på kvällarna och kallsvettas istället för att maila Edda Magnason om vilka intervjuer som är inbokade och när hennes taxi kommer.

Kommentera

Your email address will not be published / Required fields are marked *